Noi măsuri de prevenire a răspândirii Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului Alba

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, ca urmare a confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană în Munții Apuseni, comuna Vidra, sat Goiești, dar și a evoluției unui focar în județul Sibiu aproape de granița cu județul Alba, solicită locuitorilor județului Alba să respecte măsurile de prevenire a răspândirii acestei boli și în alte localități.

În acest sens, în regim de urgența, se vor întreprinde următoarele măsuri, cu sprijinul medicilor veterinari concesionari:

– Furnizarea de sprijin din partea primăriilor pentru educarea populației la nivel local;

– Atenționarea oamenilor privind obligativitatea respectării măsurilor minime de prevenire a bolii, precum:

*să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă;

*să nu cumpere furaje din zone în care evoluează boala;

*este recomandat, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să pună o tăviţă cu rumeguș, îmbibat cu o soluţie slabă de sodă caustică;

*creşterea porcilor să se facă doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

*nu se hrănesc porcii cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

*dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu se va da  porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

*nu se scot scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei, cu animale din altă exploataţie;

*nu se va folosi în hrana animalelor furaje de pe câmp pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

*interzicerea cumpărării de animale fără documente sanitare veterinare, și mai ales din zone sau apropierea zonelor unde evoluează PPA, indiferent cât ar fi de tentant prețul;

*limitarea circulației animalelor;

– Identificarea tuturor mijlocitorilor de afaceri cu animale, mai ales de porcine, de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, precum și efectuarea de controale inopinate cu organele de Poliție;

– Comunicarea reală între autoritățile veterinare, practicienii veterinari, crescătorii de porcine și autoritatea locală;

– Aplicarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile non-profesionale și comerciale de porcine și respectarea condițiilor de igienă de către proprietari;

– Identificarea si înregistrarea corectă a suinelor in baza de date, gestionată eficient;

– Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua, doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală și in funcție de situația impusă;

– Urmărirea stării de sănătate în efectivele de porcine prin inspecții periodice ale animalelor, în vederea depistării precoce a cazurilor de boala;

– Anunțarea cazurilor de mortalități și îmbolnăviri la porci;

– Controlul riguros al mișcărilor de porcine în teritoriu;

– Se va ține în permanenta legătura, cu medicii veterinari oficiali.

Consiliile locale sunt parteneri operaționali în prevenirea și combaterea focarelor de boală prin Unitatea locală de sprijin. În cazul unui focar, primăriile, prin Unitatea locală de sprijin, vor asista Centrul de Intervenție în teren cu  personal, vehicule, logistică și altele, în funcție de situația impusă. Pentru a nu ajunge în situația în care resurse materiale și umane majore să fie implicate în combaterea bolii este absolut necesar ajutorul autorității locale în implementarea măsurilor de profilaxie.