Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală. De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă. Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.