Verificări pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare la unitățile care își desfășoară activitatea pe Transapuseana

În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul DSVSA Alba desfășoară controale specifice, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, în toate zonele turistice, având în vedere creșterea afluxului de persoane și, implicit, a consumului de produse alimentare.

Odată cu modernizarea drumului județean Transapuseana, care leagă municipiul Aiud de zona Bucium-Abrud, a început dezvoltarea activităților de alimentație publică. Pe traseul drumului sunt amplasate trei unități mobile, de tip rulote, respectiv două unități fixe (un restaurant și o brasserie).

La o unitate mobilă de pe traseul șoselei, în care se prepară și comercializează langoș și kurtos kalacs, au fost depistate deficiențe la normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. Administratorul rulotei mobile a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei, pentru probleme de etichetare a produselor alimentare, nereguli privind trasabilitatea, dar și lipsa notificării DSVSA Alba cu privire la desfășurarea activității în acel punct, unitatea de alimentație publică fiind înregistrată în județul Harghita.

Facem apel, cu această ocazie, la toți operatorii cu activitate sezonieră, care desfășoară activități de alimentație publică în alte puncte decât cele prevăzute la autorizare, să notifice DSVSA Alba cu privire la acest lucru printr-un e-mail pe adresa office-alba@ansvsa.ro.

DSVSA Alba continuă, în această perioadă, activitățile de îndrumare și verificarea respectării cerințelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în toate zonele turistice, dar și la sălile care desfășoară evenimente specifice acestei perioade. Obiectivul principal al acțiunilor este protejarea sănătății publice.

Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilităţii; parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite; controlul potabilităţii apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deşeurilor; întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor; aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.