Acțiuni ale DSVS Alba pentru desfășurarea în condiții de siguranță alimentară a evenimentelor din sezonul estival

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a desfășurat, în perioada 15 iulie – 5 august, ample acțiuni de control la sălile care organizează petreceri, nunți, botezuri și alte evenimente, cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor, dar și pentru a ne asigura că cerințele sanitar-veterinare sunt respectate.

Au fost verificate, cu rigurozitate, și restaurantele, unitățile de tip catering, pensiunile cu bloc alimentar, unitățile mobile de comercializare a produselor alimentare, cantinele, dar și alte categorii de unități, care furnizează materia primă sau finită către sălile în care se organizează evenimente (laboratoare de cofetărie și patiserie, brutării, abatoare, măcelării, carmangerii etc.)

De asemenea, o altă acțiune de control, în perioada menționată, a vizat taberele școlare, fiind efectuată în baza Ordinului prefectului nr. 176, împreună cu reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Alba, Direcției de Sănătate Publică și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului. DSVSA Alba a verificat respectarea condițiilor ce țin de siguranța alimentară.

O componentă importantă a acestor acțiuni a fost îndrumarea unităților de alimentație publică pentru respectarea cerințelor sanitar-veterinare pentru îndeplinirea obiectivului DSVS Alba în acest sezon estival: 0 toxiinfecții alimentare. În total, în perioada menționată, au fost efectuate 83 de acțiuni de control. Au fost verificate toate categoriile de unități precizate mai sus, de pe raza întregului județ, fiind aplicate 6 amenzi în valoare de 42.200 de lei, dar și 8 avertismente.

Principalele neconformități constatate au fost:

– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor;

–  Depozitarea produselor alimentare fără respectarea regimului termic prevăzut de către producător;

– Nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și prelucrare a alimentelor;

– Nerespectarea regulilor generale de igienă;

– Nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru utilizate;

– Rezultate neconforme privind starea de sănătate a personalului angajat;

– Lipsa programelor de autocontrol.

Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail office-alba@ansvsa.ro.