Virusul pestei porcine africane, confirmat la un porc mistreț de pe Fondul de Vânătoare 32 Izvorul Ampoiului

Genomul virusului pestei porcine africane a fost confirmat la un porc mistreț de pe Fondul de Vânătoare 32 Izvorul Ampoiului, proprietatea AVPS Cerbul Carpatin Zlatna. Analizele s-au efectuat prin tehnica Real Time PCR în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Au fost luate mai multe măsuri, în regim de urgență, precum: intensificarea vânătorii, informarea populației privind acest caz, activarea Unității Locale de Sprijin Zlatna și a fost declanșată o anchetă epizootică.
De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) și s-a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea bolii și prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la alți porci. Mistrețul depistat pozitiv a fost vânat în baza cotei de recoltă aprobată.
În această perioadă, în zona respectivă, sunt efectuate patrulări zilnice în teren, catagrafierea efectivelor de mistreți, depistarea animalelor bolnave sau moarte, prelevarea de probe de la animalele moarte.
De asemenea, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, târgurile de animale din Zlatna au fost suspendate pe perioadă determinată.
Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere:
– În zona de protecție (0-8 km în jurul focarului) se află localitățile: Brădet, Almașu Mare, Nădăștia, Glod;
– În zona de supraveghere (8-13 km în jurul focarului) se află localitățile: Botești, Pârâul Gruiului, Dumbrava, Vâltori, Zlatna, Pătrângeni, Cib, Cheile Cibului.
În localitățile menționate, este interzisă mișcarea suinelor (astfel, rugăm crescătorii de animale să își țină porcii în spații bine îngrădite, din propriile gospodării, fără posibilitate de a veni în contact cu alte animale. Virusul PPA se transmite foarte ușor).
– Fonduri de vânătoare cuprinse în zona de protecție și supraveghere sunt: FV 32 Izvorul Ampoiului, FV 38 Valea Mică, FV Vâltori Feneș.
În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii sau animale din alte specii, pentru preîntâmpinarea răspândirii PPA, în următoarea perioadă vor fi intensificate controalele în trafic.
Astfel, solicităm crescătorilor de animale să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Reamintim cetățenilor:
• Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;
• Nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala;
• Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
• Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
• Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
• Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
• Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
• Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Alba despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.
Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.
Subliniem că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.