TU poți AJUTA oprirea răspândirii PESTEI PORCINE AFRICANE! Care sunt măsurile care trebuie respectate!

Pesta porcină africană (PPA) ucide porcii! Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni.

În momentul de față, nu există vreun vaccin sau vreun tratament eficient împotriva acestei boli. PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Poți lua măsuri pentru a proteja porcii tăi și ai vecinilor de această boala!

SĂNĂTATEA ta nu este amenințată de PPA. Oamenii nu se îmbolnăvesc de PPA. Boala nu poate fi transmisă la oameni prin contactul cu porci sau consumând produse de porc.

Virusul PPA este foarte rezistent. Îl poți purta pe haine, încălțăminte, echipamente de lucru și vehicule dacă ai vizitat o zonă contaminată sau dacă aduci produse de porc dintr-o zonă contaminată. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.

DEPISTAREA, PREVENIREA și RAPORTAREA sunt extrem de importante!

Implementarea măsurilor de biosecuritate pentru prevenirea PPA

IGIENA:

 • Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor;
 • Faceți duș sau spălați mâinile cu apă și săpun înainte și după intrarea în adăpostul porcilor;
 • Plasați dezinfectoarele de mâini și de picioare la intrările în adăpost porcilor;
 • Dezinfectați toate obiectele (vehicule, echipament de lucru) cu produse autorizate (dacă au intrat în contact cu porcii).

FURAJAREA:

 • Dacă hrăniți porcii cu resturi, totdeauna fierbeți-le minim 30 de minute, răciți-le și administrați-le;
 • Asigurați porcilor apă curată.

SEGREGAREA:

 • Construiți un adăpost care să prevină contactul cu mistreții;
 • Izolați porcii nou-veniți în adăpost (de ceilalți porci) pentru cel puțin 30 de zile și urmăriți semnele clinice;
 • Limitați mișcarea personalului și a vizitatorilor în/din fermă.

CÂND SUSPECTAȚI PREZENȚA PPA fiți atenți la semnele clinice ale porcilor:

 • Înroșirea pielii, a urechilor, a râtului, a extremităților, pieptul și abdomenul;
 • Diaree, vomă, pierderea poftei de mâncare;
 • Scurgeri puternice din ochi și nas, temperatură ridicată.

Raportați către autoritățile veterinare locale orice suspiciune a prezenței virusului PPA.

Voi poți ajuta oprirea răspândirii PPA:

 • Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic
 • Este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
 • Creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
 • Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Diagnosticul PPA se confirmă prin teste de laborator. Laboratorul DSVSA Alba este un laborator zonal, acreditat pentru diagnosticul pestei porcine africane.

În cazul unei suspiciuni, medicii veterinari din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul DSVSA Alba se deplasează în regim de urgență la fața locului pentru a lua primele măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii la porci din alte exploatații. După confirmare, DSVSA Alba, alături de celelalte autorități cu atribuții în domeniu, realizează un plan de combatere a focarului, care se pune în aplicarea până la stingerea sa.

Crescătorii de animale trebuie să anunțe, în cel mai scurt timp posibil, medicul veterinar de liberă practică împuternicit în cazul în care suspectează prezența PPA la porcul din gospodăria sa ori să alerteze autoritățile sanitare veterinare (DSVSA Alba).

Sprijinul fermierilor, crescătorilor de animale, autorităților locale, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți este extrem de important pentru eradicarea virusului!