Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a intensificat acţiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi între Crăciun şi Revelion, astfel încât sănătatea consumatorilor să nu fie afectată. Scopul principal al acţiunilor a fost ca sărbătorile să se desfăşoare fără incidente din punct de vedere al siguranţei alimentelor, fie că vorbim despre evenimentele organizate în familie sau de cele care au avut loc la diferite restaurante ori unităţi turistice.
Astfel, în perioada 29.11.2021 – 30.12.2021, la nivelul judeţului Alba, au fost constituite echipe mixte de control formate din reprezentanți ai serviciilor din cadrul D.S.V.S.A. și circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale.
Au fost verificate un număr de 343 de unităţi de alimentaţie publică şi operatori din industria alimentară, între care abatoare, unități procesare carne, supermarketuri, magazine alimentare, măcelării, brutarii, unităţi tip catering, producători care comercializează lapte şi produse lactate în pieţe, depozite alimentare, laboratoare de patiserie şi cofetărie, restaurante, piețe agroalimentare, unități tip fast-food, rulote-mobile, unităţi procesare lapte, pizzerii, carmangerii, cantine, pensiuni, respectiv câte o unitate unitate de fabricare produse distilate şi îmbuteliere ape de izvor, o plăcintărie şi o berărie.
Ca urmare a deficientelor constatate în timpul controalelor desfăşurate în acest interval au fost aplicate un număr de 38 de sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare totală de 123.500 de lei şi 18 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001.
Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Abaterile de la normele sanitar veterinare și pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: depozitarea produselor alimentare în spaţii insalubre, expunerea la comercializare a produselor alimentare cu ambalaj deteriorat, elemente de identificare nelizibile, comercializarea de produse alimentare în spaţii necorespunzătoare si fără respectarea conditiilor de igiena, ambalarea şi etichetarea necorespuzataore a produselor alimentare de origine animală/nonanimală, comercializarea directă catre consmatorul final a prodselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar.