Inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat, în perioada premergătoare sărbătorilor Paștelui catolic și ortodox, 28 martie-24 aprilie, verificări specifice pentru protejarea sănătății consumatorilor la toate categoriile de unități din județul Alba.
În total, la unitățile de alimentație publică și din industria alimentară, au fost efectuate 348 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 125.700 de lei și 18 avertismente.
Au fost constatate mai multe deficiențe, între care:
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare și depozitare;
– Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare ale produselor alimentare;
– Încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității.
Au fost verificate abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, carmangerii, măcelării, piețe agro-alimentare, unități de alimentație publică din zonele aglomerate, laboratoare cofetărie patiserie, depozite alimentare cu/fără regim termic, supermarketuri și magazine alimentare.
”Au fost efectuate mai multe controale decât în alte perioade ale anului, dar a existat și o mai mare flexibilitate. Verificările s-au realizat în scop preventiv, pentru îndrumarea operatorilor din industria alimentară și de alimentație publică, astfel încât consumatorii să beneficieze de produse alimentare sigure. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate acolo unde inspectorii sanitar-veterinari au considerat că sănătatea consumatorilor poate fi pusă în pericol sau dacă deficiențele constatate la controalele anterioare nu au fost remediate, măsurile dispuse nefiind astfel respectate”, a transmis dr. Vasile Spînu, director executiv DSVSA Alba.
De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari au colaborat cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean și local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.), fiind organizate acţiuni comune de control în piețe/hale agroalimentare, unităţi care produc şi comercializează produse alimentare, precum și controale în trafic.
Așadar, la nivelul județului Alba au fost realizate 12 controale oficiale în trafic, fiind verificate un număr de 48 mijloace transport alimente de origine animală sau non-animală, 25 mijloace auto de transport animale vii si 14 mijloace auto proprietate personală. Ca urmare a deficiențelor constatate, la aceste verificări, a fost aplicată o sancțiune contravenționala în valoare de 1.500 de lei.
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale sacrificarea mieilor s-a realizat, în principal, în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, unde a fost asigurat controlul sanitar veterinar de către medicii veterinari oficiali. În abatoarele autorizate sanitar veterinar au fost supuși controlului sanitar veterinar 3.585 capete tineret ovin (miei). De asemenea, în perioada premergătoare Paștelui Ortodox au fost autorizate sanitar-veterinar, pentru funcționare temporară, două centre, la Abrud și Câmpeni. Aici au fost sacrificați/ supuși controlului sanitar veterinar un număr de 168 capete tineret ovin.
În această perioadă, pe teritoriul judetului Alba, nu au fost înregistrate episoade de toxinfectii alimentare.