Inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul DSVSA Alba au efectuat, în luna ianuarie, 283 de acțiuni de control la unități din domeniul alimentar care produc sau comercializează produse de origine animală și non-animală. În total, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 54.800 de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Sancțiunile au fost aplicate respectând principiul gradualității și în funcție de gravitatea neconformităților constatate.
Au fost verificate toate categoriile de unități, care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a produselor proaspete de patiserie, respectiv la unități în care se prepară și servesc mâncăruri gătite sau în regim dar catering, dar și în piețe agroalimentare, la centre de ambalare ouă, abatoare, măcelării, carmangerii etc. Sancțiunile au fost aplicate la supermarketuri, restaurante, unități de tip catering, fast-food și brutării, din zonele Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Ocna Mureș, Câmpeni și împrejurimi.
Principalele neconformități constatate au fost:
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
– Nerespectarea de către agenţii economici care produc, prelucrează şi depozitează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate;
– Nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic, în unităţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animală şi nonanimală.
De asemenea, în luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (SRAF – instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale pentru alimente şi furaje din cadrul Statelor Membre), a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de semințe de mac de la unități de vânzare cu amănuntul. În cazul semințelor de mac s-a constatat depășirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu.
Controalele continuă și în luna februarie. Acestea sunt efectuate cu scopul respectării de către operatorii din domeniul alimentar a condițiilor sanitare veterinare, a condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare.
Controalele se concentrează inclusiv pe prevenție și îndrumarea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Echipele de control au sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor sunt prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație pentru a fi analizate.
Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail office-alba@ansvsa.ro.