Primul caz de îmbolnăvire cu PPA la porc mistreț în județul Alba

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba, ce aparține de Ocolul Silvic Blaj, în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

O echipă de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba s-a deplasat în regim de urgență la fața locului pentru a întreprinde următoarele măsuri: neutralizarea animalului vânat, realizarea unor acțiuni de dezinfecție, stabilirea zonelor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

A fost începută, de asemenea, ancheta  epidemiologică. Comuna Ohaba se învecinează cu localități aflate în zona tampon – stabilită în urma confirmării unui focar de PPA la un mistreț împușcat la granița cu județul Sibiu – fiind posibilă migrația porcilor mistreți.

În urma acestui caz, se va întruni Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricție.

Se au în vedere mai multe măsuri, între care: stabilirea zonelor de supraveghere și restricție; se va trece imediat la catagrafierea mistreților din fondurile de vânătoare, se vor intensifica patrulările zilnice de către gestionarii fondurilor de vânătoare pentru depistarea de porci mistreți morți/ bolnavi. Recoltarea probelor de la mistreții vânați sau găsiți morți, ambalarea și individualizarea probelor și transportul lor spre DSVSA Alba se va face, în condiții de biosecuritate, de către medicul veterinar oficial sau personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice. În termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vânează integral prădătorii prevăzuți în Legea vânătorii. Se vor distribui afișe informative privind respectarea precauților generale privind răspandirea PPA etc.

Este primul caz de îmbolnăvire cu PPA la un porc mistreț în județul Alba. Amintim că la începutul lunii noiembrie virusul fusese confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului PPA, însă toate rezultatele au fost negative.

Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Reamintim cetățenilor:

  • Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;
  • Nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala;
  • Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  • Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
  • Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
  • Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Alba despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Subliniem că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.