Un număr de 655 de unităţi din industria alimentară şi de alimentaţie publică, din judeţul Alba, au fost autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în primele 9 luni din anul 2021, între acestea aflându-se carmangerii, măcelării, restaurante, supermarketuri, unităţi de panificaţie, unități de fabricare a prăjiturilor şi sucurilor, puncte de vânzare mobile sau puncte gastronomice locale.
Unitățile și mijloacele de transport în care sau cu care se desfăşoară activități supuse controlului sanitar veterinar, sunt supuse autorizării sau înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Operatorii economici și persoanele fizice care desfășoară astfel de activități, depun documentația prevăzută de legislația sanitară veterinară în vigoare, la DSVSA Alba, în vederea obținerii documentului de autorizare sau înregistrare sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Unități de vânzare cu amănuntul cu produse de origine animală, înregistrate conform Ordinului ANSVSA nr. 111/ 2008, în primele 9 luni din anul 2021:
Carmangerii – 4;
Măcelării – 7;
Centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploatației – 2;
Automate lapte – 13;
Stupine – 37;
Cofetării /patiserii – 1;
Pensiuni turistice – 7;
Depozite alimentare – 3;
Unităţi de vânzare pe internet – 1;
Puncte de vânzare mobil – 23;
Automate vânzare produse alimentare – 11;
Puncte gastronomice locale – 4;
Catering – 5;
Vânzare directă lapte crud, miere, ouă – 30;
Total – 148.
Unităţi înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranţa alimentelor, cu produse alimentare de origine nonanimală, înregistrate conform Ordinului ANSVSA nr. 111/ 2008, în primele 9 luni din anul 2021:
Fabricarea pâinii – 4;
Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor a produselor proaspete de patiserie (plăcinte, chec, tarte, specialităţi de panificaţie, etc.) – 7;
Prelucrarea si conservarea fructelor şi legumelor – 2;
Fabricarea sucurilor de fructe si legume – 3;
Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale – 1;
Fabricarea macaroanelor, pastelor făinoase, tăiţeilor, cuş-cuş-ului şi a altor produse făinoase similare – 1;
Fabricarea vinurilor din struguri – 2;
Depozite de legume şi fructe – 2;
Depozite de alte produse alimentare – 3;
Comerţ cu amănuntul exclusiv supermarketuri/ hipermarketuri – 75;
Supermarket/hipermarket – 1;
Restaurante – 55;
Baruri – 18;
Cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering) – 3;
Unităţi de îmbuteliere, ambalare – 1;
Unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală congelate – 7;
Total – 185.
Unități autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 57/2010, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, înregistrate în primele 9 luni din anul 2021:
Abatoare – 1;
Unități carne tocată/ carne preparată – 12;
Depozite frigorifice – 1;
Unităţi tip catering – 1;
Unități de procesare grăsimi animale – 1;
Mijloace de transport de origine animală – 306 (o parte fiind mijloace de transport reautorizate);
Total – 322.
Alba rămâne unul dintre cele mai dezvoltate județe pe sectorul industriei alimentare, creșterea acestui domeniu fiind atestată și de numărul mare de unități autorizate/înregistrate în primele 3 trimestre din 2021. DSVSA Alba își manifestă sprijinul în ceea ce privește colaborarea și consilierea tuturor operatorilor economici, astfel încât activitatea lor să se desfășoare în cele mai bune și sigure condiții pentru consumatori.