Pesta porcină africană, confirmată în comuna Șpring. Măsuri obligatorii pentru crescătorii de animale

Pesta porcină africană a fost confirmată la un porc domestic din localitatea Cunța, comuna Șpring, județul Alba, context în care crescătorii de animale trebuie să respecte mai multe măsuri de biosecuritate, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, astfel încât să își protejeze exploatațiile de porcine de această boală.

A fost convocat Centrul Local de Combaterea Bolilor, condus de prefectul Nicolae Albu, pentru dezbaterea, analizarea și aprobarea planului de măsuri propus de DSVSA Alba pentru combaterea focarului.

De asemenea, echipe de medici veterinari din cadrul DSVSA Alba au luat măsuri specifice pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor.

Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului.

Județul Alba:

  • Zona de protecție (3 km în jurul focarului) cuprinde: Drașov;
  • Zona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) cuprinde: Gârbova, Reciu, Câlnic, Cut, Cunța, Vingard, Șpring, Doștat, Carpen, Boz.

Fonduri de vânătoare:

  • În zona de protecție și supraveghere: 42 Daia, 43 Vingard, 44 Ohaba, 45 Câlnic, 46 Gârbova.

Jud. Sibiu:

  • Zona de supraveghere (3-10 km in jurul focarului) cuprinde: Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Miercurea Sibiului, Dobârca.

Fonduri de vânătoare:

  • În zona de protecție/supraveghere: FV 15 Poiana , FV 16 Apold, FV 17 Sângărtin, FV 18 Păuca.

În zona de protecţie se va efectua un recensământ al tuturor exploataţiilor de un medic veterinar oficial într-un termen de cel mult şapte zile, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor şi a unui control al registrului şi al mărcilor de identificare a porcilor.

Respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor. Măsuri generale:

  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
  • evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii;
  • este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
  • creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
  • este interzisă creșterea porcilor domestici în cadrul stânelor de ovine din cauza riscului crescut de contaminare de la porcii mistreți infectați;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi.

Focarele pot fi stinse după ce sunt întrunite mai multe cerințe, iar:

–          Rezultatele pentru examenele clinice și serologice în zona de protecție sunt negative,

–          Animalele din zona de supraveghere sunt declarate clinic sănătoase.

Aceste examene, clinice și serologice, se efectuează după ce trec minimum 45 de zile de la izbucnirea focarului.

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Pesta porcină africană (PPA) numită si boala lui Montgomery, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă si stare de întreţinere. Boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar, pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

Prevenirea (măsurile de biosecuritate şi igienă) şi combaterea rapidă a potenţialelor focare sunt foarte importante. Nici un tratament nu este posibil și admisibil în PPA. Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.