Măsuri pentru unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în contextul evoluției pandemiei COVID-19

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba pune la dispoziție numărul de telefon 0258.835.915 pentru raportarea oricăror probleme întâmpinate în activitatea sanitar-veterinară generate de COVID-19.

De asemenea, solicităm unităților autorizate/înregistrate sanitar-veterinar să notifice DSVSA toate disfuncționalitățile apărute în activitate în situația în care există angajați confirmați/suspecți de COVID-19, angajați aflați în carantină sau în izolare la domiciliu.

O parte dintre măsurile pe care trebuie să le aplice unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor în actualul context epidemiologic:

  • Actualizarea planului HACCP și planului de acțiune în situații de urgență;
  • Asigurarea fluxului continuu de materii prime/animale;
  • Asigurarea continuității activității, în paralel cu protejarea sănătății personalului;
  • Instruirea și informarea personalului privind contextul epidemiologic generat de evoluția pandemiei COVID – 19 și reamintirea necesității menținerii permanente a regulilor adecvate de igienă prevăzute în legislație și procedurile specifice;
  • Implementarea adecvată a programelor de igienizare și dezinfecție;
  • Neacceptarea persoanelor străine (vizitatori) în ferme, excepție făcând medicii veterinari, respectiv cel de liberă practică împuternicit care asigură asistența animalelor în caz de urgențe, precum și medicii veterinari oficiali, în situații în care apar probleme legate de bunăstarea animalelor. Sunt exceptați de la interdicție și șoferii mijloacelor de transport care intră în fermă pentru aprovizionare (furaje, medicamente), pentru colectarea laptelui, ouălor, precum și cei care asigură transportul animalelor destinate comerțului intracomunitar, exportului și sacrificării. De asemenea, este permis accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate internet/cablu/telefonie fixă).

Subliniem că este necesară raportarea oricărei modificări apărute în desfășurarea activității din cauza COVID-19 pentru identificarea unei soluții, alături de celelalte autorități de la nivelul județului.

 

Click AICI pentru a citi Planul de urgență aplicabil pe linia siguranței alimentelor la nivelul DSVSA Alba în contextul evoluției COVID 

În atenția unităților de industrie alimentară înregistrate/autorizate sanitar-veterinar din Alba – click AICI