Măsuri pentru prevenirea apariției influenței aviare, la păsările domestice, pe teritoriul județului Alba

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba acordă o atenție sporită aplicării măsurilor pentru prevenirea apariției influenței aviare, la păsările domestice, pe teritoriul județului nostru.
Măsurile sunt adoptate în contextul epidemiologic european privind influența aviară înalt patogenă și în special în contextul evoluției acestei boli în proximitatea graniței României cu Ungaria.
Astfel, inspectorii sanitar-veterinari, împreună cu reprezentanți ai Poliției, derulează controale în trafic, în zonele în care există obiective zootehnice avicole. Sunt efectuate controale în unitățile specializate de comercializare a puilor de o zi. Sunt verificate, de asemenea, și alte obiective în care aceștia ar putea fi comercializați, deși activitatea de vânzare-cumpărare e interzisă. Inspectorii DSVSA verifică dacă păsările și ouăle de incubație provin, sau nu, din zone supuse restricțiilor pentru influența aviară. Agenților economici li se solicită să notifice DSVSA Alba la orice mișcare economică de păsări și ouă de incubație.
Această boală reprezintă un pericol mare pentru avicultura românească, indiferent de modul de creștere a păsărilor, industrial sau tradițional.
Agenții economici din domeniul aviculturii trebuie să respecte:
– Condițiile de biosecuritate în exploatațiile de păsări verificate conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 21/2018;
– Implementarea planurilor de biosecuritate a exploatațiilor comerciale de păsări; dacă exploatația verificată are o procedură de urgență, care să fie pusă în practică, în cazul unei suspiciuni;
– Dosarele de autorizare a exploatațiilor comerciale de păsări;
– Condițiile de comercializare a păsărilor de la poarta fermei;
– Cazarea în exploatațiile de destinație a puilor de o zi proveniți din schimburi intracomunitare;
– Respectarea condițiilor de vânzare a puilor de o zi proveniți din schimburi intracomunitare;
– Respectarea condițiilor de vânzare a puilor de o zi rezultați din procesul de incubație.
Influența (gripa) aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.