Efectuarea examenului trichineloscopic la carnea provenită de la porcul sacrificat în gospodărie este obligatorie

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește cetățenilor că au obligația să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.
Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări), dar și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO).
În fiecare dintre cele 69 de circumscripții sanitar-veterinare, care înglobează toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale din Alba, există cel puțin un cabinet medical veterinar în care se efectuează examenul trichineloscopic.
Transmitem cetățenilor că se pot adresa inclusiv medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți care au încheiate contracte cu DSVSA Alba. Fiecare municipiu/oraș/comună are un medic veterinar de liberă practică împuternicit.
De asemenea, examenul trichineloscopic se efectuează și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș și Câmpeni. La nivelul CSVSAO, în cursul săptămânii, examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (3, 10 și 17 decembrie 2022) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.
Probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici. Efectuarea examenului trichineloscopic, înainte de consumul cărnii porcului sacrificat în gospodărie, este obligatorie!
DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.,
Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:
• Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
• Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț. Omul se infestează prin consumul de carne crudă, sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator. Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente.