Efectuarea examenului trichineloscopic la carnea provenită de la porcul sacrificat este obligatorie

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește cetățenilor că au obligația să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.
Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș, Câmpeni, dar și la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică din județ care efectuează astfel de examinări.
La nivelul CSVSAO, structuri teritoriale ale DSVSA, în cursul săptămânii examenul trichineloscopic se efectuează pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (4 decembrie 11 decembrie și 18 decembrie 2021) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.
La nivelul fiecărei locații (CSVSAO Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș, Câmpeni) se va afișa programul de lucru și un număr de telefon mobil pentru informații, precum și lista cu cabinetele veterinare din raza circumscripției teritoriale unde se efectuează examene trichineloscopice. La nivelul CSVSAO, tariful pentru examenul trichineloscopic la porcul domestic prin metoda compresiei directe este de 24,99 de lei/probă. Pentru vânat, la circumscripțiile DSVSA Alba, tariful pentru examenul trichineloscopic prin aceeași metodă este de 49,98 lei/probă.
DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.
Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:
• Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
• Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț. Omul se infestează prin consumul de carne crudă, sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator. Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente.
DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală și non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.