Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a început activitățile specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară.
Verificările sunt intensificate având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final în perioada sezonului estival, ca urmare a deschiderii unităților care desfășoară activitate sezonieră, a creșterii numărului de consumatori la terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri ori a organizării taberelor școlare de vară, dar și cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc.) O atenție deosebită va fi acordată zonelor turistice, în condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor.
Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzerii, cantine, unitățile de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoarele de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, hipermarketuri/supermarketuri etc.
Acțiunile tematice se desfășoară în perioada 26 iunie – 3 septembrie, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă. De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).
Totodată, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării.
Echipele de control vor avea sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp.
Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail office-alba@ansvsa.ro.