În perioada 7-21 iunie se realizează prima campanie de vaccinare antirabică a vulpilor, din anul 2019, prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriană și prin distribuire manuală, în apropierea vizuinilor.
Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul României începând cu data de 7 iunie, în funcție de condițiile meteorologice de pe aeroporturi/aerodromuri. În cazul județului Alba, avionul/elicopterul care distribuie momelile vaccinale decolează de pe aeroportul Târgu-Mureș. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 de momeli per kilometru pătrat, cu excepția zonelor locuite (cu 500 de metri înainte de localități), cursurilor de apă și zona drumurilor.
Distribuirea manuală a momelilor vaccinale în județul Alba începe după data de 13 iunie – zi în care vor fi recepționate circa 2.000 de doze – și va fi realizată de către personalul din cadrul fondurilor de vânătoare, în colaborare cu personalul desemnat din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba. Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. După distribuirea momelilor se va restricționa circulația câinilor şi pisicilor, în zona respectivă, întrucât aceștia sunt competitori pentru momeală. Vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că nu este dăunător (pentru câini și pisici).
Vaccinul oral, introdus în momeală, este folosit în scopul imunizării active a vulpilor contra rabiei, pentru prevenirea infectării şi mortalităţii animalelor sălbatice. Imunitatea se instalează după 21 de zile de la administrare.
Momeala antirabică este constituită dintr-un amestec furajer destinat vulpii roşcate. Fiecare momeală conţine clorhidrat de tetraciclină care are rol de indicator (marker) al ingurgitării de către speciile ţintă. Principiul imunizării constă în faptul că după mestecarea capsulei care conţine virusul vaccinal în interiorul momelii, acesta pătrunde în mucoasa cavităţii bucale. Ingurgitarea mai multor momeli nu este dăunătoare pentru animalele ţintă.
Pentru prevenirea contactului direct al mâinilor cu momeala este obligatorie folosirea mănuşilor din cauciuc. În cazul expunerii unor subiecţi umani la ingredientul activ al vaccinului trebuie solicitată asistenţă medicală
Campania de vaccinare a fost precedată de o altă campanie, de informare a populației interesate, îndeosebi a fermierilor a căror animale sunt scoase la pășunat, prin distribuirea de materiale de informare, atenționare și materiale informative cronologice, afișate pe clădirile unor instituții publice, de învățământ sau în alte zone circulate.