Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuirea aeriană și manuală a momelilor

A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Aceasta se efectuează prin distribuirea de momeli vaccinale pe cale aeriană, în fondurile cinegetice și extravilanul localităților, dar și manuală, în apropierea vizuinilor vulpilor, respectiv în alte puncte cheie.
Singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia ţintă fiind vulpea), având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României, de vulpea roşcată (Vulpes vulpes).
Măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea animalelor receptive (mamiferele). În acest sens, ANSVSA implementează anual, vaccinarea carnasierelor domestice și salbatice (vulpea).
Vaccinarea antirabică se efectuează atât la animalele domestice (carnasiere domestice) cât și la animalele sălbatice (vulpea). Vaccinarea carnasierelor domestice se realizează în campanie (octombrie – decembrie), iar în mediul silvatic se efectueaza vaccinarea cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna. Campania de vaccinare din această toamnă se va încheia la finalul lunii noiembrie.
Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice în mediul silvatic se efectuează cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, care garantează o distribuție controlată și precisă, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/km2. Se are în vedere evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind fondurile cinegetice și extravilanul localităților.
Anterior distribuției momelilor vaccinale, se efectuează o campanie de informare a populației, prin postarea de afișe informative la nivelul prefecturilor, primăriilor, inspectoratelor școlare teritoriale, direcțiilor de sănătate publică, școli, spitale, locuri publice și trasee turistice, privind modalitatea de transmitere a rabiei și efectele ei asupra oamenilor și animalelor, precum și cum trebuie procedat în cazul în care oamenii sau animalele intră în contact cu momelile vaccinale.
Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influenţa direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităţilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor.
*Rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate.