Campania de vaccinare antirabică a câinilor continuă în luna decembrie

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba informează proprietarii de câini din exploatațiile nonprofesionale (gospodăriile proprii/familiale) că în perioada octombrie-decembrie medicii veterinari de liberă practică împuterniciți efectuează vaccinări antirabice la câini.
Astfel, campania de vaccinare antirabică a câinilor continuă în toată luna decembrie. Doar câinii microcipați beneficiază de aceste imunizări, conform deciziei Curţii Constituţionale din 31 ianuarie 2023 privind Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei nr.155/2001.
Vaccinarea antirabică este obligatorie la toate carnasierele domestice după ce acestea au fost identificate prin microcipare. Animalele se vaccinează începând cu vârsta de 3 luni. Imunizarea se formează după 14 zile de la vaccinare.
Contravaloarea vaccinului contra rabiei si costurile manoperei de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din exploatațiile nonprofesionale se asigură din bugetul ANSVSA (proprietarii câinilor nu trebuie să plătească). Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificare şi înregistrare în RECS, completarea si eliberarea carnetelor de sănătate a câinilor.
Rabia este o afecțiune deosebit de periculoasă care se poate transmite la om. Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă întâlnită la mamifere, dar mai ales la câini. Este cauzată de virusul rabic care se regăsește în saliva animalului infectat și se poate transmite la om. Rabia se manifestă prin tulburări nervoase, agresivitate, paralizie și decesul animalului.
În ultima perioada au fost confirmate mai multe focare de rabie pe teritoriul României, atât la animale domestice cat si la animale sălbatice. Ne dorim ca proprietarii de câini să înțeleagă importanța vaccinării antirabice și necesitatea microcipării. Această identificare prin microcipare va reduce considerabil numărul abandonurilor de câini.
Conform legii, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către ANSVSA. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. De asemenea, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic câinii la interval de cel mult 12 luni, riscă amenzi contravenționale între 3.000 si 12.000 lei.