Actualizarea situației privind pesta porcină africană. În Alba nu mai evoluează nici un focar la porci domestici

În județul Alba, la această dată, nu există nici un focar de pestă porcină africană activ, la porcii domestici, după ce focarul din localitatea Boz, comuna Doștat, care a evoluat într-o exploatație nonprofesională, a fost stins.

La mijlocul lunii ianuarie, prezența virusului PPA a fost confirmată la trei porci dintr-o gospodărie din localitatea Boz. Între timp, în zona afectată nu a mai apărut nici un caz de îmbolnăvire, iar focarul a întrunit toate condițiile pentru a fi stins. Rezultatele pentru examenele clinice și serologice, în cazul porcilor din zona de protecție au ieșit negative, iar animalele aflate în zona de supraveghere sunt clinic sănătoase.

Reamintim că la sfârșitul anului 2019 fusese stins și focarul de PPA din localitatea Goiești, comuna Vidra, primul izbucnit pe teritoriul județului Alba, la doi porci dintr-o gospodărie.

De asemenea, de la apariția PPA pe teritoriul județului Alba, au fost diagnosticate 10 cazuri de PPA la porcii mistreți, vânați sau găsiți morți, după cum urmează: 1 – pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba, 3 – pe Fondul de Vânătoare 36 Berghin, 5 – pe fondul de Vânătoare 43 Vingard și 1 – pe Fondul de Vânătoare 28 Jidvei.

În urma apariției focarelor de PPA s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor și s-a adoptat planul de măsuri pentru controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de protecție și supraveghere.

Întrucât pentru această boală nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, DSVSA Alba solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
  • este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
  • creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.