Actualizarea situației privind evoluția pestei porcine africane și măsuri pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor

Pesta porcină africană (PPA) evoluează, la data de 9 iunie 2020, în două localități din județul Alba, Valea Lungă, sat Tăuni și Cenade, sat Goran, focarele fiind depistate la porci din două gospodării ale populației și confirmate în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.  

Acestea sunt cele mai recente focare de PPA confirmate, în cazul cărora Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a luat măsuri de stingere și prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor, între care: neutralizarea cadavrelor, dezinfecția zonelor de contact, informarea populației, limitarea circulației animalelor, intensificarea controalelor pentru depistarea transporturilor ilegale cu animale, stabilirea zonelor afectate (pe o raza de 13 km în jurul focarului), efectuarea de recensăminte în exploatații, amplasarea de dezinfectoare pietonale, menținerea porcilor în exploatații etc.

În urma apariției focarelor de PPA s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, condus de către prefectul Nicolae Albu (în calitate de președinte al CLCB) și s-a adoptat planul de măsuri pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii.

În județul Alba, de la începutul evoluției PPA pe teritoriul României, au mai fost confirmate alte trei focare, care însă au fost stinse cu sprijinul celorlalte instituții implicate în combaterea răspândirii bolilor, dar și cu respectarea măsurilor de către populație. Focarele stinse fuseseră depistate în localitățile: Goiești (comuna Vidra), Boz (comuna Doștat) și Cetatea de Baltă (comuna Cetatea de Baltă).

De asemenea, de la începutul evoluției bolii și până în prezent, genomul virusului pestei porcine africane a fost depistat la 17 porci mistreți, dintre care 7 găsiți morți și alți 10 vânați, pe diferite fonduri de vânătoare.

Autoritățile sanitare veterinare solicită, în continuare, sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

  • pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
  • evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii;
  • este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
  • creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. În județul Alba, prezența virusului PPA a fost confirmată în 1 noiembrie 2019, în sat Goiești, comuna Vidra.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact mare la nivel economic și social.