Laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba este un laborator zonal de diagnostic pentru pesta porcină africană (PPA). În 2021 aici au fost efectuate analize în vederea depistării acestei boli de la porci domestici şi mistreţi proveniţi din 4 judeţe: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin.
De la începutul anului şi până la finalul lunii octombrie, specialiştii în biologie moleculară din cadrul LSVSA Alba au efectuat, prin Tehnica Real Time PCR şi Elisa, 4.763 de teste pentru indentificarea genomului virusului pestei porcine africane.
Au fost analizate 1.896 de probe de la porci din Alba (1048 porci domestici şi 848 porci mistreţi), 915 de probe de la porci din Sibiu (257 porci domestici, 658 porci mistreţi), 1616 din Hunedoara (343 porci domestici, 1273 porci mistreţi), respectiv 336 de probe din Caraş-Severin (93 porci domestici şi 243 porci mistreţi).
La nivelul judeţului Alba, de la începutul anului şi până la finalul lunii octombrie, dintre cele aproape 2.000 de probe analizate, 56 au ieşit pozitive (23 la porci domestici şi 33 la porci mistreţi). Nu au fost depistate focare la ferme de porci, ci doar la animalele din gospodăriile populaţiei, respectiv la porcii mistreţi de pe fondurile de vânătoare (care au fost vânaţi sau au fost găsiţi morţi). În caz de suspiciune în gospodăriile populaţiei au fost prelevate probe de la 1 sau mai mulţi porci consideraţi bolnavi, în funcţie de măsurile instituite de medicii veterinari.
Cu această ocazie, DSVSA Alba transmite tuturor crescătorilor de animale să respecte toate măsurile de prevenire instituite de autorităţi şi să acorde o atenţie deosebită inclusiv hranei pentru animale, proaspăt recoltate de pe câmp, deoarece boala se transmite şi indirect, nu doar prin contactul direct între animale bolnave. Astfel, există posibilitatea ca în lanurile de porumb să fi intrat, înainte de recoltare, porci mistreţi infectaţi cu PPA. Se recomandă ca porumbul din zonele populate de porci mistreți să nu fie administrat porcilor domestici.
PPA este o boală infecţioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă si stare de întreţinere.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.
Prevenirea (măsurile de biosecuritate şi igienă) şi combaterea rapidă a potenţialelor focare este foarte importantă.
Boala nu se transmite de la animale la om şi, prin urmare, nu afectează omul.